Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×
Onderwerpen

Welkom

Inkomen


Het inkomen dat je moet opgeven is het toetsingsinkomen van je huishouden. De hoogte van je inkomen bepaalt voor welke woning(en) je in aanmerking kunt komen. Het toetsingsinkomen is het inkomen dat je gedurende het lopende jaar ontvangt en dat door de Belastingdienst wordt vastgesteld. Het toetsingsinkomen gebruik je ook bij het aanvragen van huurtoeslag. Mercatus vraagt bij toewijzing een inkomensverklaring te overhandigen. Houd er rekening mee dat het enkele werkdagen duurt voordat je deze verklaring van de Belastingdienst ontvangt.

Je moet het bruto jaarinkomen opgeven van alle meeverhuizende personen, behalve dat van de kinderen.

Je kunt dit inkomen vaststellen:

• Via een inkomensverklaring;

Je kunt deze verklaring direct opvragen op de website van de Belastingdienst (hiervoor heb je je DigiDcode nodig), of via telefoonnummer 0800 - 0543. Neem het bedrag over dat bij 'verzamelinkomen' staat.

• Via een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting van het afgelopen jaar.

Neem het bedrag over dat bij 'verzamelinkomen' staat.

• Vanaf een definitieve toekenning zorgtoeslag of huurtoeslag. Neem het bedrag over dat bij ‘verzamelinkomen’ staat.

• Met (een) jaaropgave(n) van het afgelopen jaar.

Neem het bedrag over dat bij 'loon' of 'fiscaal loon' staat vermeld. Als u meerdere jaaropgaven heeft ontvangen, telt u de bedragen bij elkaar op.

• Met een recente loonstrook of uitkeringsspecificatie.

Neem het bedrag over dat bij 'belastbaar maandloon' op jouw laatste loonstrook of uitkeringsspecificatie staat vermeld en vermenigvuldig dit bedrag met twaalf. Tel hier eventueel acht procent vakantiegeld en/of een dertiende maand bij op.

Alimentatie
Alimentatie die je voor jezelf ontvangt, maakt deel uit van jouw toetsingsinkomen. Alimentatie voor kinderen telt niet mee. Betaal je alimentatie voor je ex-partner, dan mag je die aftrekken van de berekening van jouw inkomen. Alimentatie voor de kinderen mag je niet van het toetsingsinkomen aftrekken.

Vermogen
Inkomsten uit vermogen zijn onderdeel van jouw toetsingsinkomen (dit staat automatisch op uw inkomensverklaring).

Zelfstandig ondernemer
Ben je zelfstandig ondernemer, bereken dan het toetsingsinkomen op basis van je winst- en verliesrekening.

Statushouders
Voor statushouders is een bewijs van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers voldoende.

Let op!
Is je inkomen in het huidige kalenderjaar veranderd, maak dan zelf een schatting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een loonsverhoging, meer of minder uren werken of een pensionering. Als je inkomen dit jaar hoger of lager is dan het vorige jaar, dan moet je dit gewijzigde inkomen opgeven.

Je kunt de rekenhulp van de Belastingdienst gebruiken om je toetsingsinkomen te bepalen.

Voeg de inkomensdocumenten toe aan uw inschrijving (uploaden) voor u gaat reageren
Wij vragen u om per volwassene in uw inschrijving de documenten toe te voegen die u heeft gebruikt voor het bepalen van het inkomen. Meer informatie over het toevoegen van uw inkomensdocumenten vindt u terug op de pagina Inkomenscontrole.

Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw inkomen? De medewerkers van Mercatus staan voor u klaar.

 

Help en uitleg ?

x
Helpmodus is nu actief

De help functie is nu actief. Klik op het ?-icoon om uitleg te krijgen bij dat betreffende onderwerp. Klik nogmaals op "Help?" om de helpmodus te sluiten.