Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×
Onderwerpen

Welkom

Veelgestelde vragen


Hoe kan ik mij uitschrijven?
• via de website: log in op www.mercatuswoningaanbod.nl en klik bij Mijn gegevens op Inzien of wijzigen. Aan de rechterkant zie je direct de knop om jezelf uit te schrijven; 

• schriftelijk: stuur jouw verzoek om uitschrijving, onder vermelding van je registratienummer, naar Mercatus.

Let op! Als je actuele en/of lopende reacties hebt, kun je jezelf niet uitschrijven. Neem dan contact op met Mercatus voor meer informatie over de procedure.

Ik sta als medeaanvrager op een inschrijving. Kan ik ook een eigen inschrijving krijgen?
Een medeaanvrager kan een eigen registratie aanvragen door de inschrijving te splitsen. Een splitsing betekent dat de medeaanvrager van de inschrijving wordt afgehaald en een eigen inschrijfnummer aanvraagt. De inschrijfdatum van de nieuwe inschrijving is de datum van bijschrijven op de inschrijving van de hoofdaanvrager. Een splitsing kan niet plaatsvinden als je een woningaanbieding hebt. Bij een splitsing na samenvoeging krijgt de medeaanvrager de inschrijfdatum terug van het oude inschrijfnummer. 

Je kunt de splitsing aanvragen door telefonisch of via mail contact op te nemen met Mercatus (je hebt een geldig e-mailadres van de medeaanvrager nodig). De medeaanvrager ontvangt binnen 48 uur een e-mail met het nieuwe registratienummer en wachtwoord om de inschrijfgegevens aan te vullen en om de betaling van de inschrijfkosten af te ronden.
Ik wil gaan samenwonen. Hoe moeten wij ons inschrijven?
Wil je samen met je partner een woning zoeken, dan moet je samen op één inschrijving staan. Als een van beiden al staat ingeschreven, dan kan de ander als medeaanvrager op de inschrijving worden geplaatst. Dit kan je zelf aanpassen: Ga hiervoor naar www.mercatuswoningaanbod.nl en vervolgens naar inschrijfgegevens.

Als je partner ook staat ingeschreven kun je de inschrijvingen samenvoegen: 

Bij een samenvoeging schrijft degene met de langste wachttijd de ander als medeaanvrager bij op de registratie. Het registratienummer van de medeaanvrager vervalt daarmee. 

Voor een samenvoeging van twee inschrijvingen kun je contact opnemen met Mercatus. 

Een samenvoeging kan later eventueel ongedaan worden gemaakt door middel van een splitsing. De medeaanvrager krijgt dan de inschrijftijd terug van de oorspronkelijke inschrijving.

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens wijzigen?
De meeste gegevens kun je zelf wijzigen via de website, door in te loggen op www.mercatuswoningaanbod.nl. Je klikt dan op Mijn gegevens - inzien of wijzigen.
Deze gegevens kun je niet via internet wijzigen:

• naam 

• geboortedatum 

• geslacht 

• naam, geboortedatum, geslacht en adres van de medeaanvrager (je kunt de medeaanvrager wel toevoegen of verwijderen) 

• inschrijfdatum 

Als een van de bovenstaande gegevens niet juist staat geregistreerd, kun je schriftelijk een wijzigingsverzoek doen. Voeg bij het verzoek een kopie van een geldig legitimatiebewijs. Stuur je verzoek naar Mercatus. Mercatus beoordeelt vervolgens of jouw verzoek kan worden verwerkt en stelt je daarvan op de hoogte.
Kan ik mijn inschrijving ook gebruiken voor een andere regio?
Nee, een inschrijving bij Mercatus geldt alleen voor deze regio. Je kunt jouw inschrijving en opgebouwde rechten niet gebruiken in een andere regio. Je kunt je wel in meerdere regio's in schrijven. Je betaalt dan voor elke inschrijving inschrijfgeld.
Wat zijn de voorwaarden om mij in te schrijven bij Mercatus?
• Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsstatus. 

• Je moet minimaal 17 jaar zijn. 

• Jouw inschrijving moet jaarlijks worden verlengd. 

Ik heb nu een jaarinkomen hoger dan € 38.035,--. Is inschrijving bij Mercatus zinvol? 

Overweeg je jezelf bij Mercatus in te schrijven, dan is het belangrijk dat je zelf de afweging maakt of dit voor jou zinvol is. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je al ingeschreven staat bij Mercatus en dat jouw inkomen hoger is dan € 38.035,--. Misschien verwacht je dat jouw inkomen gaat dalen en dat je over een tijdje wel in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. In de tussentijd bouw je dan inschrijfduur op. Andersom kan het ook zo zijn dat je inkomen nu niet voldoende is om te huren, maar dat je de komende jaren meer gaat verdienen. Denk dus goed na voordat je je in- of uitschrijft bij Mercatus.
Wanneer word ik uitgeschreven bij Mercatus?
Jouw inschrijving vervalt als: 

• je een huurwoning accepteert van Mercatus; 

• je de inschrijfkosten niet betaalt; 

• je de verlengingskosten niet betaalt; 

• je zelf hebt doorgegeven dat je uitgeschreven wilt worden; 

• je dubbel staat ingeschreven. De inschrijving met de oudste inschrijfdatum blijft dan behouden.
Wat kost een inschrijving en hoe betaal ik?

Een inschrijving kost eenmalig € 25,-- administratiekosten en vervolgens jaarlijks € 15,-- verlengingskosten. Je betaalt door een machtiging af te geven. Dit is een doorlopende machtiging voor zowel de eenmalige € 25,-- administratiekosten als de jaarlijkse € 15,-- verlengingskosten. 

Als het Mercatus niet lukt om via de machtiging de inschrijfkosten te incasseren, ontvang je een verzoek om op een andere manier te betalen. Je kunt dan het bedrag van € 25,-- zelf overmaken. Het jaar daarop kun je voor de betaling van de verlengingskosten alsnog een machtiging afgeven. Je krijgt daarover automatisch bericht in de maand voor de vervaldatum. 

Je bent zelf verantwoordelijk voor de betaling van de inschrijfkosten en de verlengingskosten. Ook als je het automatische bericht niet hebt ontvangen. 

Het lukt me niet om me bij Mercatus in te schrijven. 

ls inschrijven via de website niet lukt, kan dit verschillende redenen hebben: 

• Je hebt een tweelingbroer of –zus, met dezelfde naam en voorletters, die al staat ingeschreven bij Mercatus. Neem contact op met Mercatus hoe je dit het beste kunt regelen. 

• Er is een andere persoon die dezelfde achternaam en geboortedatum heeft. Neem contact op met Mercatus voor meer informatie en de te nemen stappen. 

• Je staat al ingeschreven bij Mercatus. Vraag je inschrijfgegevens op via Mercatus.

Volg ons op?

Help en uitleg ?

x
Helpmodus is nu actief

De help functie is nu actief. Klik op het ?-icoon om uitleg te krijgen bij dat betreffende onderwerp. Klik nogmaals op "Help?" om de helpmodus te sluiten.